+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Szerencsére egyre több autós használ téli gumit, de még mindig vannak olyan felelőtlen sofőrök, akik úgy gondolják, hogy nekik elég a nyári gumiból fél bár levegőt leengedni és tökéletesen el tudnak így télen autózni. Ezzel nem csak az a baj, hogy a saját magukat, de a forgalomban résztvevő többi embert is veszélyeztetik. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony nyomáson használt nyári gumi, a gumi élettartamát is lecsökkenti.

Ne csak akkor rohanjunk a gumishoz, amikor reggel kinézünk az ablakon és havas a táj. Nagyon fontos, hogy már a tartós hidegek beköszöntése előtt szereltessük fel a téli gumikat. A téli abroncsok anyagszerkezete teljesen más összetételű, még a tartós mínuszokban is lágy és puha marad, ezzel elősegítve a jó tapadást.

Bár a futófelület mintázatának kopáshatára 1,6 mm,  figyeljük oda, hogy a téli abroncs esetében 4 mm-nél ne legyen kevesebb. 4 mm alatt már jelentősen csökken a tapadó képessége vizes és havas úton egyaránt.

Érdemes még odafigyelni az abroncs gyártási évére. Ez könnyen leellenőrizhető, mert a gumi oldalába van sütve pl.: DOT 2911. Az első két szám a gyártás hetét, a második két szám a gyártás évét jelöli. A képen látható gumin, 2011. 29. hete van feltüntetve.

Időben cseréljük le a nyári gumit téli gumira!

Hiába van egy újszerűnek tűnő és jó mintázatú gumink, ha az már tíz éves is elmúlt. A gumi az állásban is öregszik. Tapadó képessége jelentősen lecsökken, futófelülete megkeményedik, üvegessé válik az évek múlásával. Legideálisabb az ötévenkénti csere lenne, de hét évnél tovább tényleg ne nagyon nyúzzuk és cseréltessük le. Új gumi vásárlás esetén vigyázzunk, mert a több éves raktáron maradt gumit is szokás értékesíteni, (akár 4-5 éves gumit is eladhatnak) tehát vásárláskor érdemes ellenőrizni a gumi gyártási évét.

Lehet kapni négy-évszakos abroncsokat, aminek az az előnye, hogy nem kell bajlódni a szezonális átszerelgetéssel. Hátránya viszont, hogy közel sem tudja biztosítani azt a tapadó képességet, amit akár egy (leg)olcsóbb téli, vagy nyári abroncs.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy nyári gumival közlekedik télen, komoly kockázatot vállal magára. Egy esetleges karambol során a biztosító megtagadhatja az anyagi kárrendezést, ha érdemben bizonyítani tudja, hogy az ütközés elkerülhető lett volna, vagy a sérülés mértéke kisebb lett volna téli gumi használatával.

A téli felkészítés során ne felejtsük el téli ablakmosóval feltölteni az ablakmosó tartályt, mielőtt belefagy a tartályba a nyári szélvédőmosó. Ellenőriztessük a hűtőfolyadék fagyáspontját is. Lehetőség szerint fordítsunk több figyelmet az autó világításának gyakoribb ellenőrzésére, tekintettel arra, hogy télen rosszabbak a látási viszonyok és már korán sötétedik.

De a legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra!

Balesetmentes közlekedést kívánok!