+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy mikor érdemes vagy mikor kötelező maszkot viselni autóvezetés közben. Amilyen triviális és hétköznapi a kérdés, olyan nehéz róla kézzelfogható információt találni, de azért igyekeztem. (Kérem a cikk olvasása közben vegyék figyelembe a cikk dátumát, mert a jövőbeni jogi változásokhoz nem biztos, hogy mindig lesz lehetőségem igazítani a lenti leírást.)

Tehát természetesen, ahogy sok más vírushelyzettel kapcsolatos intézkedés, az autóban való maszkviselés is rejt szürke foltokat, de nézzük mit tudunk.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese, Kiss Róbert alezredes, november első felében azt nyilatkozta a kérdés kapcsán, hogy autóban nem kell maszkot hordania sem a vezetőnek, sem az utasának.

De!

Mivel a közterületi maszkviselés szabályai a tízezer lakost meghaladó településeken a polgármester hatáskörébe kerültek, így ez városonként, sőt kerületenként eltérhet.

A XI. kerület polgármestere kitért az autóvezetés kérdésére is. Bár nem kötelező a maszk felvétele az autóban, de ajánlott abban az esetben, ha nem egy háztartásban élők utaznak együtt.

Végül is könnyen belátható, hogy a közösségi terekhez hasonlóan egy autóban is érdemes egymást védeni azzal, hogy maszkban utazunk együtt, és nem feledkezünk meg a gyakori szellőztetésről sem. Valamint maszkot viselve biztosan nem kerülünk problémás helyzetbe, ha olyan nagyvároson vagy Budapest kerületein áthaladva vezet az utunk, ahol nem ismerjük pontosan a szigorításokat.

Országonként eltérő szabályozások az autós maszkviseléssel kapcsolatban…

Ha átlépnénk az ország határát, akkor megint csak szükségünk lesz némi utánajárásra. Nem csak az a kérdés, hogy hogyan-miért-meddig kelhetünk át a határon, de a maszk hordásának szabályaival is érdemes tisztában lennünk. Csehországban például kötelezővé tették a maszkviselést, arra az esetre, ha nem egy háztartásban élők utaznak egy autóban.

Abban az esetben, ha nem autóval, hanem taxival vagy közösségi közlekedéssel utazunk, nincs kérdés: a maszk ezeken a járműveken kötelező.

Ugyanakkor eltekintenek a közterületen történő maszkviselési kötelezettségtől, ha egyéni sportolást végzünk rolleren vagy kerékpáron.

Bár nem szorosan, de a témához tartozik, hogy hiába viseljük a maszkot, ha nem megfelelően tesszük mindezt. Ez is egy olyan téma, ami talán lerágott csont, de ha már a maszkokról beszélünk, akkor nem mehetünk el mellette említés nélkül. Mindenkinek a saját érdeke, hogy megfelelően hordja és kezelje/tárolja a maszkot.

Hogyan fertőtlenítsük az autót, kell-e maszk az autóban koronavírus idején?

Mit tehetünk még az autóban, a maszk viselése mellett?

A maszkviselés kérdése mellett legalább olyan fontos felhívni a figyelmet a fertőtlenítés fontosságára. Igaz ez abban az esetben is, ha csak egyedül használjuk a gépjárművünket, de kiemelten fontos olyankor, ha pl. szervizbe visszük az autót. Megéri pár percet szánni beszálláskor a külső kilincsek áttörlése után a belső térben használt gombok, karok és legfőképpen a kormány áttörlésére.

Érdemes a kormánnyal kezdeni, hogy ne csússzon, ragadjon, mire indulunk.

Figyeljünk rá, hogy az anyagoknak megfelelő tisztítószert használjunk. A magas alkoholtartalmú fertőtlenítők például kifakíthatják a bőrborítású felületeket.

Tehát röviden összefoglalva, viseljük a maszkot, ha olyanokkal ülünk egy autóban, akikkel nem élünk közös háztartásban. Külföldi út előtt mindenképpen tájékozódjunk az éppen hatályos jogszabályokról és rendelkezésekről. Figyeljünk oda a higiéniára, a kormány, váltó és a kilincsek gyakori áttörlésére! A fentiek betartásával sokat teszünk egészségünk megőrzéséért és elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket a hatóságokkal is!