+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Használt autó vásárlás során, már a legelején felmerül a legtöbb emberben a kérdés, hogy milyen autót vásároljon: benzinest vagy dieselt. Nem szeretnék senkit se rábeszélni sem a dieselre sem pedig a benzinesre, csupán a tapasztalataimat szeretném megosztani.

Sokaknál már megvan a jól bevált (vagy megszokott) fajta és semmi pénzért nem ülne át benzinesből dieselbe, vagy épp fordítva, dieselből benzinesbe. Tíz-tizenöt éve a diesel autók korszakát éltük. Akkoriban az áruk jelentősen magasabb volt a benzines autókhoz képest, függetlenül attól, hogy új vagy használt autóról volt szó. Ez mára megváltozott és egyre inkább megfordulni látszik, tehát egy használt diesel autó azonos vagy alacsonyabb áron fut, mint egy azonos paraméterekkel rendelkező benzines társa.

Az új autók esetében viszont a gázolajos (diesel) verziók még mindig magasabb áron kaphatóak. Régen a szívó vagy turbó diesel autók nem voltak olyan szervizigényesek, mint ma. Nem volt benne annyi minden, ami elromolhatott volna a motorok élettartama futásteljesítménye is jóval hosszabb volt, köszönhetően az egyszerű megoldásoknak és kisebb motorteljesítménynek. A technika fejlődésével egyre modernebb diesel autók jelentek meg a piacon, de ezzel párhuzamosan a javítás költségük is jelentősen megemelkedett. A motor teljesítményének rohamos növekedésével az élettartamuk jelentősen lecsökkent. Rendszeresek a befecskendező, vagy a kettős tömegű lendkerék problémák (habár ma már egy-két benzinesben is kezd megjelenni a kettős tömegű lendkerék, de ezeknél nagyobb futásteljesítménnyel számolhatunk a kisebb motorteljesítmény miatt), a részecske szűrő vagy a turbó meghibásodások és sorolhatnám tovább. Ezek az alkatrészek nagyon komoly összegeket vihetnek el a családi kasszából, amennyiben a diesel autó meghibásodása miatt szükség van rájuk.

Benzines vagy diesel – melyik illik Önhöz?

Abban az esetben, ha valaki újonnan vásárol diesel autót, akkor akár 150.000-200.000 kilométerig nem várható komoly meghibásodás. Viszont amikor valaki használt autóként vásárol meg egy 5-10 éves diesel autót – ki tudja hány százezer kilométerrel – akkor nagy valószínűséggel számolni kell egy-egy komolyabb javítással is a használat során (ha nem a megvételt követően közvetlenül).

Tegyük fel, hogy egy átlagos benzines autó a városban 8 litert, míg a diesel társa 6 litert fogyaszt. 400Ft-os üzemanyag árakkal számolva 100 kilométerenként 800 Forintot takarítunk meg (1.000 kilométeren 8.000 Forintot, 10.000 kilométeren 80.000 Forintot, 100.000 kilométeren 800.000 Forintot takarítunk meg). Ez kétségtelenül jól hangzik, de nem biztos, hogy megéri! A négy darab befecskendező 300.000-500.000 Forint is lehet típustól függően, de az is előfordulhat, hogy még meghibásodik a részecskeszűrő is, ami akár 600.000-800.000 Forintba is kerülhet. Ebben az esetben már többet költöttünk, mint amit spóroltunk.

Nagyon sokat kell autózni (komolyabb javítások nélkül) ahhoz, hogy megérje a dieselt választani.  Ha újonnan vásároljuk és évi 40.000-50.000 kilométert autózunk, akkor érdemesebb a diesel autó mellett dönteni. A városi használatra nem a legjobb választás, mert városi körülmények között sem a turbó sem a részecskeszűrő nem tud megfelelően dolgozni és idő előtt meghibásodik.  De azt is el kell mondani, hogy a diesel autók a jóval erősebb motorjaiknak köszönhetően, sokkal jobb vezetési élményt tudnak nyújtani, mint egy benzines autó. Sportosabbak, dinamikusabbak és alacsonyabb fordulatszámon autózhatunk.

Egy átlagos benzines autónál nem kell számolnunk a dieselhez fogható magas javítási költségekkel, köszönhetően az egyszerűbb felépítésnek és kisebb teljesítménynek. A benzines gépkocsiknál a fogyasztás a városban araszolva a legmagasabb. Ha hosszú úton használjuk, nagyjából 100-120 kilométer/órás sebesség között, akkor jelentősen csökkenthetjük az autó fogyasztását (egy benzines autó ilyenkor fogyaszt a legideálisabb módon). De 120 kilométer/óra feletti sebességnél pedig jelentősen megnövekedhet a fogyasztás egy gázolajos autóhoz képest.

Tapasztalataim és tanácsaim

Tapasztalatom szerint ma már főként cégek vásárolnak gázolajos autókat, magánszemélyek pedig csak ritkább esetben. Véleményem és tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy kevés kilométert futott diesel autót találni nagyon nehéz a használt autó piacon. Magánszemély ritkán vásárol újonnan diesel autót (magasabb áron) azért, hogy aztán kevés kilométerrel de jelentősen olcsóbban váljon meg tőle.

Más volt a helyzet a régi dieseleknél, amikor 400.000-500.000 kilométernél kellett először komolyabban a zsebünkbe nyúlniuk a tulajdonosoknak. Ilyenkor leginkább a porlasztócsúcsok cseréje vagy adagoló javítására volt szükség és nem is jelentett akkora anyagi terhet, mint manapság egy gázolajos autó javítása.

Magánszemélyeknek átlagos évi 15.000-20.000 kilométer (vagy az alatti) futásteljesítmény mellett inkább a benzines autót ajánlanám. Ennél magasabb évi kilométerszám esetén – a fenti szempontokat is figyelembe véve – már érdemes elgondolkodni azon, hogy diesel autót válasszanak.