+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Fogyasztói szerződés esetén – bár nem sokan tudnak róla – a használt autókra is jár egy év szavatosság. Sajnos a fogyasztóvédelem azt tapasztalja, hogy a vásárlók érdekei nagyon sok esetben csorbulnak és az sem kizárható, hogy vannak esetek, amikor szándékosan.

A használt autó szavatosság jogi háttere

„. A polgári törvénykönyv minden használt termék vásárlása esetén legkevesebb egy éves szavatossági időt ír elő, fogyasztói szerződés esetében, ha nem fogyasztói szerződésről beszélünk, akkor fél évet.”

Tartsuk szem előtt, hogy nem minden használt autó vásárlás esetén jön létre fogyasztói szerződés! Csak abban az esetben beszélhetünk fogyasztói szerződésről, ha magánemberként kereskedésből vagy autókereskedéssel foglalkozó vállalkozótól vásároltuk meg használt autónkat! Tehát ebben az esetben jobban jár az, aki kereskedésből és nem magánszemélytől vásárol használt autót. Viszont amennyiben bizományi értékesítés történik, abban az esetben külön megállapodás szükséges a szavatossági időről, mivel ugye ebben az esetben, az adásvételiben nem szerepel a kereskedő neve, csak az előző tulajdonosé.

Természetesen külön kategóriába tartoznak azok a hibák, amelyek már a vásárlás pillanatában fennálltak (és az adásvételiben nem történt rájuk vonatkozó említés) azokkal szemben, amelyek utána keleteztek, vagy nem rendeltetésszerű használatból fakadnak.

Használt autó szavatosság a gyakorlatban

Amennyiben vásárlás után olyan hibát észlelünk az autónkon, amiről úgy érezzük, hogy már korábban keletkezhetett és a vásárlás folyamán tájékoztatást kellett volna kapnunk róla, azonnal forduljunk szakemberhez! Amennyiben valószínű, hogy a hiba valóban a vásárlást megelőzően keletkezett, akkor fogyasztói szerződés esetén egy reklamációs jegyzőkönyvet kell kitölteni. Kérhetjük a javítást, az árleszállítást, de a vételár visszatérítését is! Minderre három napon belül választ kell kapnunk a kereskedőtől, aki ha nem szeretné teljesíteni igényünket, független szakértővel kell bizonyítsa, hogy a hiba a vásárlást követően keletkezett.

Bár szerencsére a használt autót vásárló nem eszköztelen az eladóval szemben amennyiben nem megfelelő állapotú autót kap a kifizetett vételárért cserébe, de a legjobb megoldás mégis az, ha megpróbáljuk elkerülni az ilyen helyzeteket.