+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Minden új autóhoz jár egy szervizkönyv, amiben később a szervizek vezetik, hogy mikor és hol jelent meg a rendes szervizeken az autó, illetve milyen egyéb javításokra volt szükség. Az új autó szervizkönyvét a márkakereskedő tölti ki kézzel, és pecséttel hitelesíti.

Viszont a márkaszervizben a revíziók vagy a garanciális javítások alkalmával, nem csak a füzetben kerül feljegyzésre, hogy mi történik az autóval, hanem a számítógépes rendszerben is. Tehát (elméletileg) a szervizmúlt, típuson belül a márkaszervizek között látható kell, hogy legyen. Amennyiben márka független szervizben javíttatjuk az autónkat – ott is feljegyzik a füzetbe a javítást, ellátják pecséttel és rögzítik az adatbázisukban, viszont – csak az adott cég fogja ismerni az autónk múltját. Használt autó vásárlás esetén azt feltételezné a jóhiszemű vásárló, hogy felveszi a kapcsolatot a márkakereskedővel és ott felvilágosítást fognak nyújtani az általa vásárolni kívánt használt autó múltjáról. Sajnos ez a „szolgáltatás” csak néhány márkánál érhető el. Sok márka esetében információt csak a tulajdonosnak adnak ki, vagy az ő beleegyezésével! De ha előtte volt az autónak egy másik tulajdonosa is, akkor arról már nem adnak felvilágosítást. DSC_9293

Manapság maga a szervizkönyv nem sokat ér, hiszen egy kis utánajárással beszerezhető, a pecsét hamisítható. A legjobb az, ha az eladó számlákkal tudja tanúsítani az elvégzett javításokat, de persze ez sem garancia mindenre. Az pedig, hogy hány kilométert futott az autó, sehogy nem fog kiderülni belőle. A kilométeróra valódi állása többek között azért nagyon fontos, mert egy szükséges kilométerhez kötött javítás elmulasztása súlyos problémához vezethet.

Gondoljunk bele, ha például, esedékes lenne a vezérmű szíj cseréje, de mi hiszünk a hamis óraállásnak, illetve a manipulált szervizkönyvnek. Megeshet, hogy elszakad a vezérmű szíj és máris több százezer forintos kárral szembesülhetünk. Egy ideális megoldás az lenne ezekre a problémákra, ha egy rendszerben futnának össze a szerviz információk, amelyek alvázszám alapján lekérdezhetőek lennének bárki számára. Így például a vásárló az interneten keresztül tudna könnyen és gyorsan tájékozódni a kiszemelt használt autóról.

Kiemelten fontos lenne erre a kérdésre minél hamarabb megoldást találni, hiszen így nem csak a használt autót vásárló károsul sok esetben, hanem minden olyan használt autót árusító személy is, aki a jármű valódi adatait és tulajdonságait felvállalva próbálja eladni az autóját. A becsületes eladó a visszatekert kilométeróra nélkül kénytelen lesz alacsonyabb áron értékesíteni a gépkocsit, mivel a piac telített a kevés kilométert futott autókkal! Azt senki nem tudja megmondani, hogy ezeknek hány százaléka az, ami valóban nem sokat futott még az utakon.

Tehát mivel a szervizkönyv pótolható és hamisítható, illetve a szervizek sem minden esetben adnak, vagy tudnak adni teljeskörű felvilágosítást az autó állapotáról, így már ebben sem bízhatunk vakon, ha használt autó vásárlásra adjuk a fejünket. Amennyiben egy szakember átvizsgálja az autót vásárlás előtt, az ő véleménye alapján már jobban sejthető, hogy valódi vagy hamisított szervizkönyvvel illetve visszatekert kilométerórával állunk e szemben.