Az alvázszám lekérdezés, ami valódi segítség lehet!

Alvázszám lekérdezés

A külföldi piacról származó használt autók importja soha nem látott fénykorát éli. Komoly gondba kerül az a vásárló, aki magyarországi forgalomba helyezésű autót szeretne, mert sok esetben igencsak kitartásra lesz szüksége, amíg meg nem találja a megfelelő példányt.

Ha külföldről származó autót szemelünk ki magunknak, mindig felmerül a kérdés, hogyan lehetne mégis valami információt szerezni az autó előéletéről?! Szerencsére ma már ez sem teljesen lehetetlen. Két hasznos honlapot szeretnék bemutatni, ahol az alvázszám segítségével lehet kutakodni a kiszemelt gépjármű múltjában!

Mi az alvázszám?

Nemzetközi rövidítése: VIN

17 karakterből álló szám és betűsor, ami egyedi azonosítója egy autónak. O betűt soha nem tartalmaz a félreértések elkerülése érdekében.

Ha rendelkezésünkre áll ez az azonosító, akkor máris kezdeményezhetünk egy-egy ingyenes lekérdezést a következő két oldalon:

Vin-info lekérdezés itt!

AutoDNA lekérdezés pedig itt lehetséges:

Mind a két oldal ugyanazt hirdeti, lehetnek információik kárelőzményekről, megtett kilométerről, visszahívásokról, felszereltségről stb. Az ingyenes lekérdezést követően pedig lehetőségünk van a fizetős szolgáltatások közül választani. Ennek ára mindig attól függ, hogy mennyi információval rendelkeznek a konkrét autóról.  Sajnos az autóról megtudható információ mennyisége leginkább az autó származási helyétől függ, attól hogy a helyi hatóságok mennyire veszik komolyan az adatgyűjtést.

Számos hasznos tapasztalattal gazdagodtam mióta használom a rendszert. Találtam már az autó árával vetekedő kárkifizetést, több százezres kilométeróra állásról készült fotót, amikor az autóban elvileg most lett csak 60.000 km. 

 

A lekérdezés eredményeinek értelmezéséhez segítséget is adnak az oldalak, például ha a vin-info-nál a lopott gépjárművek adatbázisánál adatot talál a rendszer, azt mindenképpen érdemes komolyan venni és tovább keresgélni az autó múltjában. A két oldal két különböző adatbázisból dolgozik, így meglehet, hogy az egyik több információt tud nyújtani mint a másik!