+36-70-772-7313 info@joautot.hu

„A hitelbiztosítéki nyilvántartás nyilvános tartalmát az interneten bárki ingyen, személyazonosítás nélkül megtekintheti.” (Ptk. 5:112)

Létezik egy hasznos és online is elérhető rendszer, a Hitelbiztosítéki Nyilvántartás. A rendszer segítségével számos ingóságról (például gépjárművekről) tudhatjuk meg, hogy fennáll-e rajta valakinek zálogjoga, érinti-e lízing, faktorálás vagy tulajdonjog-fenntartással történő eladás. Ide minden cégnek vagy magánszemélynek kötelező regisztrálnia, aki ilyen ingóságot lízingel, elzálogosít vagy úgy ad el/szerez meg, hogy az ingóságon az eladónak fennmarad a tulajdonjoga.

A lekérdezéshez csak a kiválasztott autó alvázszámát kell tudnunk. (Az alvázszám segítségével akár az autó múltját is megtudhatjuk egy másik oldalon, amiről egy korábbi cikkemben írtam.)

Így ingyen, gyorsan és egyszerűen meg lehet nézni használt autó vásárlás előtt, hogy tehermentes gépjárművet terveznek-e vásárolni. Viszont nagyon fontos tudni, hogy sajnos a jogalkotók szerint a nyilvántartásba való betekintés a jóhiszeműséget alapozza meg, így elmulasztása esetén az autót, az előző tulajdonos tartozása fejben az önálló bírósági végrehajtó lefoglalhatja, majd elárverezheti. Ez esetben sajnos az új tulajdonos semmit sem tehet!