+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Év végén végigsöpört az interneten az információ, miszerint jan. 1-től (vagy a tesztidőszakot követően) ingyenes lesz a gépjárműadat-lekérdezés a rendszám alapján.

 

Ingyenes autó előélet lekérdezés rendszám alapján

Ahogy egy korábbi cikkemben írtam róla a KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) online szolgáltatása segítségével lehetőség van akár a vásárlás előtt leellenőrizni a kiszemelt gépjárművek rögzített kilométeróra-állásait.

2012.01.01-óta műszaki vizsgáknál és tulajdonosváltásoknál rögzítik az autók kilométeróra-állását a KEKKH központi adatbázisában. A szolgáltatás igénybevételéhez ügyfélkapus azonosítás szükséges, viszont aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval az kérhet le adatokat bárminemű megkötés nélkül! A kilométeróra-állás lekérdezésén túl, például adategyeztetés is lehetséges, ahol annak járhatunk utána, hogy az általunk ismert adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplővel.

Mindez idáig autónként 275 Ft volt, eljárásonként (lekérdezésenként) viszont minimum 625 Ft-ot kellett fizetni (szóval jobban járt az, aki egyszerre több autó adatát kérte le).

Ez a lekérdezés lett ingyenes, januárban viszont még csak a teszt verzió üzemel.

 

A korábbi honlapon az a tájékoztatás szerepel, hogy a jövőben elérhető lesz az adott jármű

 • eredetiségvizsgálati képi dokumentációja
 • a káreseménnyel érintettségének ténye
 • a jármű alapvető műszaki adatai
 • forgalmazási korlátozási adatai
 • a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra adatai

A kártörténeti adatok viszont csak 2019.01.01. UTÁNI káresemények esetében lesznek elérhetőek. Ez annyit jelet, hogy a rendszer csak pár év múlva kezd majd igazán jól használható lenni, ha az autó korábbi káreseményeire vagyunk kíváncsiak.

A szolgáltatás a szuf.magyarorszag.hu oldalon elérhető!

Mobilos applikáció is elérhető már, melyről ezen a linken lehet többet megtudni! (OkmányApp)

 szuf.magyarorszag.hu oldal használata a következő:

 1. közigazgatás, jog menüpont
 2. Adatigénylés a Járműszolgáltatási Platformon
 3. Itt kell kipipálni a megtekinteni kívánt adatokat és elindítani a lekérdezést!

Autó előélet lekérdezés alvázszám alapján

 

A másik általam sokszor alkalmazott hasznos lehetőség, az AutoDNA alvázszám lekérdező használata! Erről is született már cikk korábban!

 

Lehetnek információik

 • megtett kilométerről,
 • visszahívásokról,
 • felszereltségről,
 • kárelőzményekről
 • nagyon sok esetben egy komplett képgaléria látható az autóról!

Az ingyenes lekérdezést követően pedig lehetőségünk van a fizetős szolgáltatások közül választani. Ennek ára mindig attól függ, hogy mennyi információval rendelkeznek a konkrét autóról. Sajnos az autóról megtudható információ mennyisége leginkább az autó származási helyétől függ, attól hogy a helyi hatóságok mennyire veszik komolyan az adatgyűjtést.

Ez az adatbázis tartalmazza magyar és külföldi biztosítók adatait egyaránt, így a használatával jó eséllyel tudjuk meg, hogy érte-e kár az autót korábban és ha igen akkor milyen mértékben!

Az ingyenes alvázszám lekérdezéshez, ide kell beírni az alvázszámot: 

*A lekérdezés ingyenes és iránymutatást ad arról,  hogy milyen információk állnak rendelkezésre a gépjárműről. Ezt követően, a teljes riport megvásárlása affiliate rendszerben működik, az abból származó jutalékkal a weboldal fennmaradását támogatja!