+36-70-772-7313 info@joautot.hu

A külföldi piacról származó használt autók importja korábban soha nem látott fénykorát éli. Komoly gondba kerül az a használt autót vásárló, aki magyarországi forgalomba helyezésű autót szeretne, mert sok esetben komoly kitartásra lesz szüksége, amíg meg nem találja a megfelelő példányt. Viszont van egy nagy segítség, ami mindenki számára elérhető! Ez az alvázszám lekérdezés!

Bár mindig biztatom az ügyfeleimet arra, hogy elsősorban próbáljanak meg újonnan Magyarországon forgalomba helyezett autók közül választani, de ez nem mindig kivitelezhető! Ha külföldről származó autót szemel ki magának a vásárló, felmerül a kérdés, hogyan lehetne mégis valami információt szerezni az autó előéletéről?! Szerencsére ma már ez sem teljesen lehetetlen. Egy hasznos honlapot szeretnék bemutatni, ahol az alvázszám segítségével lehet kutakodni a kiszemelt gépjármű múltjában és nem ritkán találunk ilyenkor meglepetéseket! Elsősorban külföldi autó esetében van értelme a lekérdezésnek, de 2017. novemberétől például az AutoDNA, már a magyarországi biztosítók adatait is tartalmazza, így már egy magyarországi autónál is megtudhatjuk, ha töréskár érte az autót.

Mondanom sem kell, mennyire hasznos egy ilyen információ, például a vásárlást megelőző alku alkalmával!

Mielőtt belevágnánk a lekérdezésbe, először tisztázzunk néhány alapfogamat!

Mi az alvázszám?

Nemzetközi rövidítése: VIN

17 karakterből álló szám és betűsor, ami egyedi azonosítója egy autónak. I, Q és O betűt soha nem tartalmaz a félreértések elkerülése érdekében.

Ezt a számot keressük a forgalmiban, vagy teljesen nyugodtan kérjük el az autó eladójától. Ha nem akarja nekünk megadni, akkor nyugodtan folytassuk tovább az autókeresést, mert nem érdemes azzal az autóval foglalkozni!

Ha rendelkezésünkre áll ez az azonosító, akkor máris kezdeményezhetünk egy-egy ingyenes lekérdezést a következő két oldalon:

AutoDNA alvázszám lekérdezés

Ide kell beírni az alvázszámot, hogy megkaphassuk az ingyenes autó előélet elemzést. Amennyiben a részleteket is szeretnénk látni, úgy már fizetni kell a szolgáltatásért!

CarVeritcal alvázszám lekérdezés

Lehetnek információik kárelőzményekről, megtett kilométerről, visszahívásokról, felszereltségről stb. Az ingyenes lekérdezést követően pedig lehetőségünk van a fizetős szolgáltatások közül választani. Ennek ára az  AutoDNA-nál mindig attól függ, hogy mennyi információval rendelkeznek a konkrét autóról, a CarVertical esetében pedig fix díj van minden riportra!  Sajnos az autóról megtudható információ mennyisége leginkább az autó származási helyétől függ, attól hogy a helyi hatóságok mennyire veszik komolyan az adatgyűjtést. Viszont szerintem már a felszereltség miatt is érdemes lekérni az autó előéletét. A joautot.hu szolgáltatásai közül a prémium csomag pont azért lett kitalálva, mert a meghirdetett extrák általában messze nem fedik a valóságot! A riport által adott lista segítségével le lehet ellenőrizni, hogy az eladó által a hirdetésben feltüntetett extrák valóban benne vannak-e az autóban! 

Tapasztalatok az Alvázszám lekérdezéssel kapcsolatban

Számos hasznos tapasztalattal gazdagodtam mióta használom a rendszert. Találtam már az autó árával vetekedő kárkifizetést, több százezres kilométeróra állásról készült fotót, amikor az autó elvileg most tette meg csak a  60.000. kilométerét. 

A lekérdezés eredményeinek értelmezéséhez segítséget is adnak az oldalak. De tanácsként elmondhatom, hogyha például ha a lopott gépjárművek adatbázisánál adatot talál a rendszer, azt mindenképpen érdemes komolyan venni és tovább keresgélni az autó múltjában. Ha látszik, hogy van rögzített kilométer vagy biztosító által közölt adat, az is segítséget jelenthet egy vásárlás előtt, hogy végül helyes döntés szülessen.

Ha nincs a riportban semmilyen érdemleges információ, az alapvetően jó hír. Persze ettől még mindig lehet bármilyen műszaki gondja az autónak, vagy olyan káreseménye, amiről nem szerzett a biztosító tudomást. Esetleg olyan eladóval van dolgunk, aki mindenre felkészült és minden olyan esemény előtt, amikor bejegyzés készül az autóról, visszatekerte vagy visszatekertette a kilométer órát. Sajnos egy használt autó vásárlás rengeteg meglepetést tartogathat magában, de ezért van a vásárlás előtti átvizsgálás, hogy minimalizálni lehessen a kockázatot!

 

*A lekérdezés ingyenes és iránymutatást ad arról,  hogy milyen információk állnak rendelkezésre a gépjárműről. Ezt követően, a teljes riport megvásárlása affiliate rendszerben működik, az abból származó jutalékkal a weboldal fennmaradását támogatja!