+36-70-772-7313 info@joautot.hu

A KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) online szolgáltatása segítségével lehetőség van akár a vásárlás előtt leellenőrizni a kiszemelt gépjárművek rögzített kilométeróra-állásait.

2012.01.01-óta műszaki vizsgáknál és tulajdonosváltásoknál rögzítik az autók kilométeróra-állását a KEKKH központi adatbázisában. A szolgáltatás igénybevételéhez ügyfélkapus azonosítás szükséges, viszont aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval az kérhet le adatokat bárminemű megkötés nélkül! A kilométeróra-állás lekérdezésén túl, például adategyeztetés is lehetséges, ahol annak járhatunk utána, hogy az általunk ismert adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplővel.

A rendszám megadásával a következő adatokhoz juthatunk:

gépjármű gyártmánya, típusa,
elsődleges színe,
színkódja,
forgalomban van-e,
az összes (adott gépjárműnél) rögzített kilométeróra állás és a rögzítés időpontja,
körözés ténye.

Adategyezőség lekérdezésekor a következő adatokra kérdezhetünk rá:

forgalmi engedély száma,
a jármű gyártási éve,
első nyilvántartásba vétel időpontja,
első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja,
műszaki érvényesség dátuma,
saját tömeg,
együttes tömeg,
szállítható személyek száma,
hengerűrtartalom,
hajtóanyag,
teljesítmény,
ülések száma vezetővel,
forgalmazási korlátozás ténye.

Az információk lekérdezési díja gépjárművenként 275 Ft, viszont az eljárásonként a minimum 625 Ft. Így 1 és 2 gépjármű lekérdezése 625 Ft, 3 gépjármű lekérdezése 825 Ft, 4 gépjármű lekérdezése pedig 1100 Ft.

Véleményünk szerint ennek a szolgáltatásnak a bevezetése már időszerű volt és idővel nagy segítséget fog nyújtani a használt autót vásárlóknak, hiszen mindenképpen visszaszorítja majd a kilométeróra visszatekerések hatalmas számát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az autó által megtett kilométerek száma nem tükrözi vissza teljes mértékben az autó állapotát, hiszen az még rengeteg más tényezőtől is függ (milyen környezetben használták, időben volt-e mindig szervizelve stb.), ezért vásárlás előtt, ettől függetlenül mindenképpen végeztessünk állapotfelmérést a kiszemelt autón!