+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Többféle információ is található azzal kapcsolatban az interneten, hogy vásárlás után mennyi idő áll a vásárló rendelkezésére a biztosítás megkötéséhez . Valaki szerint az adásvétel napján 24 óráig él az eladó biztosítása, valaki szerint az eladó által kötött biztosítással már nem vezethetjük haza autónkat, tehát lényegében a vásárlást követően még a hazamenetel előtt meg kell kötnünk az új biztosítást! Melyik az igaz?

Kössön biztosítást már a vásárlás napján!

Ahogy már korábban is írtam, a biztosítást mindenképp még a vásárlás napján meg kell kötni, hiszen ellenkező esetben a biztosító fedezetlenségi díjat fog felszámolni. Továbbá a kormányhivatali ügyintézés során is fel kell tudnunk mutatni a kötelező biztosítás szerződését vagy a kötvényt, amikor az autó nevünkre íratását intézzük

Viszont fontos tudni azt is, hogy nem elég pusztán a vásárlás napján kötni a biztosítást, hanem valóban a vásárlás és a hazaindulás közötti időben kell megtennünk, mert a hatályos jogszabályok értelmében az eladó biztosítása az új adásvételi szerződés megkötésével érvényét veszti (amin természetesen szerepelnie kell a pontos órának és percnek is)!

Arra biztatnék mindenkit, hogy senki ne induljon útnak érvényes biztosítás nélkül! Rettentő kellemetlen, ha pont akkor történik egy apróbb koccanás vagy baleset amikor nem rendelkezik biztosítással, hogy a komolyabb eseteket meg se említsem.

Akár a közelben, akár a távolban vásároljuk az autót, legyünk felkészültek! Amennyiben lehetséges és komoly vásárlási szándékkal megyünk autót nézni, kérjük el a biztosítás megkötéséhez szükséges adatokat, hogy már előre tájékozódjunk pl. a várható költségekről. Vigyünk magunkkal egy laptopot amikor vásárolni megyünk, és ha más mód nincs is, akkor egy kávézóba üljünk be indulás előtt, ahol a wifi használatával nagyjából 15 perc alatt megköthetjük az új kötelező gépjármű biztosítást. Esetleg egy előre felkészült/felkészített családtag várhatja tettre készen a hívásunkat és a megfelelő adatok megadásával kötheti meg interneten keresztül számunkra a kötelezőt. Amennyiben kereskedésben vásárolunk autót, ez esetben jóval könnyebb helyzetben lehetünk, hiszen sok esetben a kereskedések foglalkoznak kötelező biztosításokkal is, és ott helyben meg lehet kötni a kötelezőt, az adásvételi kitöltése után.