+36-70-772-7313 info@joautot.hu

Használt autó vásárlásnál az egyik fő kérdés mindig az, hogy valós-e a hirdetésben szereplő futott kilométer. A helyzet sajnos elképesztően rossz és az óratekerés ma már annyira természetes, hogy már-már azon kell meglepődni, ha minden jel arra mutat, hogy nem manipulálták az autó kilométeróráját!

Nagy segítséget nyújt ebben a KEKKH által működtetett Gépjármű-adatlekérdező szolgáltatás, amelyről már korábbi cikkemben is beszámoltam! Ez is hatalmas előrelépést jelentett a korábbi okmányirodai lekérdezési lehetőséghez képest, de most úgy tűnik végre valódi és a gyakorlatban is használható segítséget kaphatnak a használt autót vásárlók. Az Autoszkóp mobilalkalmazás segítségével akár ott a helyszínen is lekérdezhetjük a szimpatikus autó rögzített adatait, ezáltal fontos információkat nyerhetünk róla. Tudni kell, hogy a mobilalkalmazás letöltésén túl szükség van ügyfélkapus regisztrációra is és a lekérdezés ugyanúgy térítés ellenében történik mintha a KEKKH oldalán kérdeznénk le az adatokat.

autoszkóp 3

Jelenleg az alkalmazás még nem olyan elterjedt mint lehetne, a Google Play szerint nagyjából 1000 letöltésnél tart.

A rögzített kilométeróra állásokon túl megtudhatjuk, hogy körözik-e az autót illetve, hogy ki van e vonva a forgalomból. Felárért kérhetünk gyors Eurotax-árfelmérést, amely általában alapfelszereltségű autókra vonatkozik, de viszonyítási alapként azért hasznos lehet.

Mindenképpen javasolom, hogy a használt autó vásárlás előtti állapotfelmérése mellett szánjanak pár száz forintot erre az adatlekérdezésre. (Frissítés! Van egy több adattal kecsegtető lehetőség is, ami nem csak a magyarországi autók esetén működik. Erről ebben a cikkben írtam!) Mindig hangsúlyozzuk, hogy úgy gondoljuk, hogy az autó állapota az igazán fontos és nem a futott kilométer, de úgy ideális ha minden fontos információt már a vásárlás előtt megtudunk az autóról és azoknak tudatában hozzák meg végső döntésünket a vásárlásról.